Blog

Vegetarisk mat till rödvin

Rött vin förknippas ofta med tunga kötträtter, men det finns såklart många undantag. Det finns många vegetariska och veganska maträtter som kan passa lika bra till rödvin som kötträtter. Här hittar du de bästa tipsen på vegetarisk mat som passar till fylliga rödviner. Du hittar även tips på ingredienser som passar med rött vin.

Välj tyngre vegetariska rätter

En anledning till varför många tror att det inte går att dricka rödvin till vegetarisk kost är för att vegetariska rätter felaktigt ofta associeras med sallader. En sallad är en relativt lätt maträtt och bör därför matchas med ett lättare vin, ofta ett vitt vin eller ett rosévin. Däremot finns det många tyngre vegetariska maträtter, exempelvis risotto, pasta och grytor som står sig väl tillsammans med ett mustigt rödvin som amarone eller liknande. Du kan läsa mer om amarone på Grapevine.se som är informativ hemsida om mat och dryck. Här hittar du även tips på amarone i olika prisklasser. Om du vill ha tips på vegetariska maträtter till amarone hittar du många exempel online. Den italienska rätten Melanzane di Parmigiana, som är en sorts vegetarisk lasagne med aubergine, ost och tomatsås, är ett vegetariskt alternativ till amarone.

Välj maträtter med tryffel och svamp

Om du är ute på restaurang kan du med fördel välja en vegetarisk maträtt med tryffel eller svamp att äta ihop med ett glas rött. Svamp och tryffel förekommer i många veganska och vegetariska maträtter, exempelvis pasta, soppa, pizza och risotto. Det är ingredienser som ger rika och jordiga inslag i maträtten, vilket i sin tur passar mycket bra ihop med rödvin. Om du föredrar ett lättare rödvin än amarone kan du med fördel välja en pinot noir eller beaujolais nouveau. Det är mjukare och bäriga viner som kommer att passa bra ihop med flera olika sorters vegetariska rätter.

fusion