Blog

LCHF – En mycket populär diet

LCHF har blivit en otroligt populär diet som många idag använder för snabb och effektiv viktnedgång. Att dieten har blivit så omtyckt beror på flera orsaker. För det första har man fortfarande möjlighet att äta rikligt med feta produkter och för det andra ger den snabba resultat. Många dietister och nyhetstidningar har under åren pratat väldigt gott om dieten. Är du sugen på att testa? Då ska vi berätta precis hur du går tillväga.

Inga kolhydrater

Det som utmärker LCHF-dieten mest är att du ska utesluta kolhydrater som ris, pasta, bröd och potatis. Genom att göra på detta vis kommer din kropp inte längre att använda kolhydrater som sin källa till energi, utan använder istället fett, vilket i sin tur leder till att du går ner i vikt.

När vi äter mycket kolhydrater, eller kolhydrater av “fel” sort omvandlar kroppen detta till något som kallas för glykos. Glykos är egentligen bara ett annat ord för socker. Det spelar ingen roll om det är snabba eller långsamma kolhydrater som man satsar på. Båda fungerar precis likadant och det betyder att det mörka brödet även ska tas bort, till mångas förvåning. Detsamma gäller knäckebröd, bulgur eller couscous. När dessa livsmedel bryts ner i din kropp omvandlas de alltså till socker.

Satsa på feta produkter

Om vi då väljer att ta bort alla dessa kolhydrater från vår kost och istället satsar på feta produkter? Vad kommer då att hända? Som tidigare nämnt går LCHF ut på att du väljer fett framför kolhydrater. Även protein i form av kött är välkommet, men för veganen eller vegetarianen kan man naturligtvis utesluta detta och lyckas bra med dieten ändå. Här gäller det att ta de feta alternativen framför de magra, t.ex. väljer du röd mjölk istället för grön, riktigt smör istället för lättmargarin eller vanlig yoghurt istället för lätt yoghurt. Ju mer fett du tillför din kropp, desto mer kommer kroppen att använda sig av fettet för din energiförbrukning.

Eftersom det inte finns några kolhydrater att ta energi ifrån behöver din kropp hitta en annan källa och detta kommer då att bli fettet. Din kropp drivs inte längre av kolhydrater, utan enbart av fett, vilket i sin tur leder till att du går ner i vikt. Naturligtvis gäller det också att du ligger på ett underskott av kalorier för att du ska lyckas med dieten. För att gå ner i vikt behöver man förbruka fler kalorier än vad man gör av med, oavsett vem du är, hur lång du är, hur mycket du väger eller vilken kosthållning som du vanligtvis har. Det finns inga undantag. Om du misslyckas med dieten handlar det alltså om att du äter fler kalorier än du gör av med.

fusion