Blog

Mat till många personer – som du enkelt kan förbereda

Ska man hålla fest eller ha en stor tillställning kommer man antagligen att vilja bjuda på mat. Att laga mat till många är kul, men det kan också vara riktigt svårt och knepigt. I de flesta fall vill man kunna förbereda maten i så god tid som möjligt, för att på dagen för tillställningen kunna fokusera på andra saker, t.ex. dekorationer eller att bara vara en god värdinna.

Vi vill att du ska kunna slappa av så mycket som möjligt och har därför tagit fram ett flertal exempel på maträtter som du med enkelhet kan servera till många och som du dessutom kan förbereda långt innan servering.

Fläskfilé i ugn – Fläskfilé kanske inte är det första man tänker på när man ska servera mat, men sanningen är att den är mycket uppskattad och dessutom enkel att tillaga. Redan dagen innan kan du börja förbereda köttet genom att steka det i stekpannan och sedan fortsätta att tillaga köttet i ugnen. När det är dags för själva serveringen skär du bara upp filén i snygga bitar. Kallskuret är mer uppskattat än du tror!

Potatisgratäng – Finns det någon människa i Sverige som inte älskar potatisgratäng? Vi skulle inte tro det. Potatisgratäng är därför ett utmärkt alternativ för den som ska laga mat till många. Du kan göra gratängen helt klar dagen innan, förvara den i ditt kylskåp och sedan värma upp den i ugn dagen efter. Den blir som ny eller till och med godare.

Lasagne – Lasagne är mycket enkelt att tillaga och går att göra i flera olika “format”. Du kan t.ex. använda dig av den klassiska fyllningen köttfärs eller så väljer du veganska eller vegetariska alternativ om så önskas. Precis som med potatisgratängen tillagar du den fullt ut dagen innan och värmer bara upp i ugnen dagen efter.

Chiligryta – Visste du att en chiligryta faktiskt smakar tusen gånger bättre dagen efter att den har tillagats? Jo, det är helt sant och det bästa är att grytan är så otroligt flexibel. Vill du inte ha kött i kan du använda dig av grönsaker eller annat som du föredrar. Puttra på grytan dagen innan och värm den sedan snabbt i en kastrull innan servering.

Matpaj – Matpajer är lika uppskattade hos vuxna som hos barn och möjligheterna är oändliga. Du kan välja precis vilken typ av fyllning du vill och tillagar sedan pajerna helt klara i ugnen. Gör detta dagen innan och värm sedan på dem i ugnen igen när du ska servera pajerna. Fördelen med detta alternativ är att du kan frysa in pajerna under en längre period. Det betyder att du har möjlighet att börja förbereda för festen långt innan det faktiskt är tänkt att den ska äga rum.

fusion