Blog

Att bygga sitt drömkök

Oavsett om man är duktig på att laga mat eller inte blir det betydligt roligare att göra det i ett kök som man verkligen gillar. Om man hyr ett hus eller en lägenhet kan man ofta inte göra så mycket åt köket. Är det däremot så att man köper sin egen bostad kan man anpassa sitt kök så att det blir precis så som man vill ha det.

Välja rätt material på väggar och golv

Det är viktigt att tänka på vilket material man väljer när det gäller golv och väggar i köket. Ett trägolv utan någon behandling är ofta inte speciellt bra. Det blir lätt fläckar och man kan orsaka märken i golvet genom att råka tappa en kniv, gryta eller skål. Dessutom blir golvet svårt att göra rent. Klinkers eller plastmatta är ofta ett bättre val. Det är enkelt att torka av och tål ofta en hel del. Dessutom kan man använda starkare kemikalier för att ta bort fläckar vid behov.

Samma sak gäller för väggarna i köket. Det gäller att tänka till. Vid bänkar, spis och annat kan fettfläckar snabbt skapas och det är inte lätt att få bort.

Enkelt att göra rent

En sak som man bör tänka på överlag i köket är att det bör vara enkelt att göra rent. Hos Livsmedelsverket kan man läsa mer om olika bakterier och annat som kan spridas genom livsmedel. Det enda sätten att skydda sig mot dem är genom tillagning och genom att hålla rent. Just det här med att hålla sig till lättstädade material bör vara något som finns med under hela planeringen.

Bänkar och skåp

När man lagar mat behöver man förvaring och bänkar att vara på. Det är en sak man också bör se till att tänka på när man planerar sitt drömkök. I många kök är både bänkar och skåp tillverkade av rostfritt stål. Det kan vara lite kallt och opersonligt i ett kök hemma men man kan inte bortse från att materialet är otroligt lätt att hålla rent. Det är också hållbart och man riskerar inte att bakterier fastnar i sprickor eller annat på bänken. Det är inte heller någon risk för att bänken förstörs på grund av att man ställer något varmt på den. Det tål nämligen materialet.

Spisar, ugnar och varmhållning

När man bygger sitt drömkök kan det också vara bra att fundera över vilken sorts spis, ugn och vilka andra vitvaror man behöver i köket. Ibland kan det vara klokt att bygga in en mikro eller ugn för att undvika att de tar upp plats man behöver till annat. Det kan också vara bra att köpa en salamander. Det är en typ av smörgåsgrill som också kan användas för varmhållning av olika rätter.

fusion