Blog

Kryddstarka rätter för veganer

Allt fler svenskar väljer att äta livsmedel från växtriket i en större utsträckning. Klimat, etik och hälsa anses vara några av de främsta anledningarna till att utesluta animaliska livsmedel ur kosten. Det är dock många som tvekar på att gå över helt till en vegetarisk eller vegansk kost. En vanlig missuppfattning är nämligen att veganska rätter är tråkiga samt att de inte innehåller tillräckligt med protein. Detta stämmer inte alls eftersom veganska maträtter kan vara otroligt spännande och fulla av kryddor och smaker. Här kan du läsa mer om några av dessa.

Vegansk curry

Det indiska köket är perfekt för veganer som gillar kryddstark mat. Det finns massor av indiska maträtter som är helt veganska. Bland annat finns det otaliga currys med kokosmjölk, chilis, tofu, linser, grönsaker, nötter och andra goda kryddor. En annan vanlig vegansk rätt från Indien är thali. Det är egentligen ingen egen rätt utan utgörs av ett stort fat med massor av smårätter. Detta är ett kul sätt att blanda många olika smaker och kryddor i en och samma måltid. En bra tandkräm efter måltiden är ett måste om du oroar dig för dålig andedräkt eller missfärgningar från den kryddstarka och färgrika maten. Sunstargum har skonsamma och effektiva tandkrämer för alla behov.

Vegansk gryta

Om du successivt vill gå över till en vegansk kost kan du börja med att ta din favoritgryta och byta ut köttet mot en vegetarisk köttersättare som tofu, quorn eller Oumph. Du kan även byta ut det mot dina favoritrotfrukter eller grönsaker. Nyckeln för att skapa en god vegansk gryta är att använda goda kryddor och experimentera med texturer. Koka inte grönsakerna för länge utan låt dem behålla lite fasthet. Du kan även toppa grytan med nötter eller frön för att få olika texturer.

fusion