Blog

Olika sorters mat

Utvecklingen går mot att allt fler väljer att äta mer grönt, vegetariskt eller veganskt. Kanske inte alltid men i alla fall då och då. Det är en bra utveckling för oss alla. Men det kan vara lite svårt att komma igång för den som kanske är van vid traditionell mat och matlagning. Vad är det egentligen som behövs och hur gör man.

Lite grönare matlagning

Ett bra sätt att komma igång kan vara att ta det steg för steg. Börja med att äta vegetariskt någon gång per vecka. Testa lite nya recept och välj bort kött eller fisk till förmån för andra proteinkällor. Det finns mycket att välja idag eftersom allt fler efterfrågar vegetariska alternativ. av hälsoskäl. Många väljer att enbart ta bort köttet ur kosten men behålla fisk och ägg och det finns en del varianter på vad det kan kallas, flexitarian till exempel.

Den som tycker det är svårt att välja och kombinera delvis nya sorters råvaror till vegetariska måltider kan få många tips och verkligen komma igång med sådan kost genom att välja en vegetarisk matkasse med färdiga recept. Det blir en kul och inspirerande inkörsport till en mer hälsosam kosthållning.

Vegansk mat

Den som vill satsa lite mer på att verkligen förändra sin kosthållning kan satsa på att bli vegan i stället. Förutom kött och fisk måste då även ägg och mjölk uteslutas ur kosten. Det är en lite större omställning, åtminstone inledningsvis eftersom vegansk kost inte är särskilt mättande. Du behöver alltså äta mer än vanligt. Ett bra knep är att alltid inkludera bönor eller andra proteinrika livsmedel i varje måltid. Grundläggande näringslära är bra att ha för att komponera bra veganska rätter om du inte har tidigare erfarenhet. Det är inte alltid lätt att hitta veganska alternativ i butiken men det kommer mer och mer. Ett tips är att även satsa på att ha rejält med kryddor hemma eftersom veganska proteinkällor som tofu inte har så mycket smak i sig själva.

Veganskt vid fest

Vid lite festligare tillfällen med många gäster och olika preferenser kanske det blir lite blandad buffé med något som passar alla. Men självklart går det att bjuda på helt veganskt till fest också.

Till festliga måltider hör också festliga drycker så vin med eller utan alkohol kan också ha sin givna plats på tillställningen. Välj med omsorg eftersom vegansk mat kan vara ganska kryddstark. Då krävs ett vin som passar ihop och lyfter smakerna på rätt sätt. Att vara vegan kan vara en livsstil men det kan också vara ett sätt att helt enkelt leva mer hälsosamt.

fusion